To nejlepší z Istanbulu + SILVESTR (letecky z Prahy)


Novoroční poznávací zájezd s průvodcem, během kterého uvidíte to nejkrásnější z Istanbulu. Užijete si slavnostní náladu v ulicích Istanbulu, projedete se lodí po Bosporu, objevíte osmý div světa, byzantský kostel Hagia Sophia, a budete obdivovat úchvatnou architekturu Modré mešity. Překročte s námi bránu orientu a oslavte Silvestr v Istanbulu, městě na dvou kontinentech! Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak. Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8... Celý popis

To nejlepší z Istanbulu + SILVESTR (letecky z Prahy)

Termíny a ceny

28.12. - 01.01.25 sobota - středa
snídaně letecky
24 990 Kč
cena za 5 dní
29.12. - 01.01.25 neděle - středa
snídaně letecky
24 990 Kč
cena za 4 dny

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • letenka Praha-Istanbul-Praha se všemi poplatky
  • kabinové zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • transfer letiště-hotel-letiště
  • doprava výlet do Eyupu, Balatu a k mešitě Camlica
  • služby průvodce (mimo individuální volno)
  • 4x ubytování
  • 4x snídaně
  • místní průvodce

Cena nezahrnuje

  • zavazadlo za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • přesuny v Istanbulu místní dopravou (cca 6 EUR/pobyt)
  • projížďku lodí,
  • vstupné na místě
  • bakšišné (cca 10 EUR/pobyt)
  • doporučujeme kapesné minimálně 300 EUR (včetně vstupné a dopravy na místě)
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 5 000 Kč

Popis zájezdu

To nejlepší z Istanbulu + SILVESTR (letecky z Prahy)

Novoroční poznávací zájezd s průvodcem, během kterého uvidíte to nejkrásnější z Istanbulu. Užijete si slavnostní náladu v ulicích Istanbulu, projedete se lodí po Bosporu, objevíte osmý div světa, byzantský kostel Hagia Sophia, a budete obdivovat úchvatnou architekturu Modré mešity. Překročte s námi bránu orientu a oslavte Silvestr v Istanbulu, městě na dvou kontinentech!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo v ceně zájezdu: odbavované zavazadlo o hmotnosti do 20 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Vstupné: Tyto vstupenky do vybraných památek a případné fakultativní výlety si můžete před zájezdem u nás přiobjednat. S možností prohlídky je počítáno v programu zájezdu. Klienti, kteří se prohlídky nezúčastní, mohou tento čas využít např. vlastním volným programem:

Plavba lodí po Bosporu

Dospělý 840.00 Kč
Dítě 720.00 Kč

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelu v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Po příletu do Istanbulu a ubytování nás čeká procházka na Galatský most a po starověké Kostantinopoli, kde nemineme Modrou mešitu a chrám Hagia Sophia. Se zájemci si dáme také výbornou večeři. Dle letového řádu odlet z Prahy a v odpoledních hodinách přílet do  Istanbulu . Poté přejezd objednaným transferem na hotel a následné ubytování. Po výměně peněz se projdeme na  Galatský most . V roce 1502 vypsal sultán Bajezid II. soutěž na stavbu mostu, do níž se přihlásili i  Leonardo da Vinci  a  Michelangelo Buonarotti , ale z realizace návrhů nakonec sešlo. Má dvě patra, po horním vede silnice a spodní tvoří promenáda lemovaná obchody a restauracemi. Most je zvedací, aby mohly lodě z Bosporu vplouvat do  Zlatého rohu . Zde si dáme se zájemci společnou výbornou večeři.  Po večeři nás čeká  procházka po starověké Konstantinopoli , na Sultanahmet, kde uvidíme jednu z nejobdivovanějších dominant Istanbulu –  Modrou mešitu  sultána Ahmeta I. se šesti minarety, nádherně nasvícený chrám Hagia Sophia  nebo  Hipodrom , největší antické závodiště a nejdůležitější starověké správní centrum, kde budeme moci obdivovat významné památky, jako např.  obelisk z Egypta ,  Hadí sloup z Delphi  a  Fontánu Willhelma II .  V případě zájmu a času možnost návštěvy večerní  Hagie Sophie.   Návrat na hotel společně s průvodcem nebo individuálně.
2. den: Dnes si vychutnáme palác Topkapi, kde nevynecháme harém nebo pokladnici s rozsáhlou sbírkou cenností. Prozkoumáme cisternu Yerebatan a odpočineme si na palubě lodi při plavbě po Bosporu. Po snídani se vydáme na prohlídku sultánského paláce Topkapi. Toto velkolepé sídlo sultánů bylo po čtyři století politickým centrem Osmanské říše. V době největšího rozkvětu paláce žilo mezi jeho zdmi na čtyři tisíce obyvatel, včetně sultánových manželek, dětí, konkubín, eunuchů a sloužících.  V paláci uvidíme  luxusní pavilony ,  sněmovnu dvorní rady ,  audienční komnatu , kde sultán přijímal velkovezíry i vyslance z ciziny, ale zejména pokladnici s rozsáhlou sbírkou šperků a dalších cenností, jako například slavnou zlatou dýku z Topkapi . Nenecháme si ujít ani  harém , který nabízí jedinečnou a fascinující příležitost nahlédnout do zdejšího života. Harémový komplex se nachází na šesti podlažích , z toho je jen jedno přístupné veřejnosti. Harém nesloužil jen jako ubikace pro konkubíny, ale nacházely se zde i bohatě zdobené soukromé komnaty panovnické rodiny ,  škola ,  nemocnice , mešita , prádelna a  lázně . Po prohlídce paláce se vydáme znovu ke známému Hipodromu , který sloužil jako centrum veškerého kulturního dění Byzantské říše a byl využíván i jako závodiště s vozy taženými koňmi. Dnes slouží spíše jako místo k relaxaci a najdete zde několik památek a ruin z dob minulých, jako je Egyptský obelisk , zvaný také Theodisův obelisk , a další. Procházkou dojdeme dále až k Modré mešitě (pokud nám to čas dovolí, navštívíme i interiéry mešit a  chrámu Hagia Sophia . Tento nádherný byzantský kostel je jedním z nejkrásnějších a největších architektonických děl na světě, proto byl nominován na osmý div světa  s dechberoucím vnitřním prostorem a kopulí, která jako by se vznášela nad prostorem. Dále nás čeká slavná  cisterna Yerebatan . Cisterna jsou  rozsáhlé podzemní prostory, které nechal postavit císař Justinián v roce 532. Její klenbu podepírá celkem  336 sloupů s nádherně zdobenými hlavicemi , přičemž řada z nich byla získána ze zřícených antických chrámů. Je  nejstarší dochovanou byzantskou cisternou   v Istanbulu . Měla zásobovat Velký palác a okolní budovy, nicméně když byzantští císařové opustili Velký palác, byla cisterna uzavřena a na dlouhá léta upadla v zapomnění. Zrekonstruována, vyčištěna a znovu otevřena byla až v roce 1987. Dnes patří díky své působivé atmosféře mezi největší turistické atrakce. V odpoledních hodinách vyplujeme se zájemci na vyhlášenou  plavbu po Bosporu k Zlatému rohu, při které budete mít možnost si vychutnat krásy velkolepých paláců a nejluxusnějších osmanských vil Yali mezi  evropskou a  asijskou částí Istanbulu. Po plavbě zavítáme na návštěvu do  ráje pro labužníky , do proslulého  Egyptského bazaru , kde nás omámí vůně orientu s nepřeberným množstvím  koření , kávy , čajů , baklavy  a v šelijakých pochoutek .  Návrat na hotel společně s průvodcem nebo později individuálně.
3. den: Dnešek věnujeme předměstí Kadiköy, kde si prohlédneme Süleymanovu mešitu, a malebné čtvrti Galata s její typickou historickou atmosférou. Za nákupy vyrazíme na slavný Velký bazar.  Po snídani se vydáme na předměstí  Kadiköy , které je populární obytnou oblastí pro etnické minority Istanbulu, jako jsou Řekové, Arméni a další. Na první pohled jde o obyčejnou městskou část, ale zdání klame. Předměstí Kadiköy je pravděpodobně jedno z nejstarších částí Istanbulu , respektive je starší než samotný Istanbul, protože zde již v antice stály osady Chrysopolis a Khalkedon. Najdeme zde  obchody, restaurace, místní trh, kina i bary .  Po procházce v Kadiköy uvidíme  Süleymanovu mešitu , která byla postavena slavným architektem Sinanem na počest jednoho z nejvýznamnějších osmanských sultánů  Süleymana Nádherného  a  jeho ženy Roxalany .  Nevynecháme ani  Velký bazar ,  jeden z nejstarších a největších krytých trhů na světě . Právě zde budou milovníci orientu a nákupů jako v ráji. Příjemně omámeni orientální vůní si zde budete moci  vyzkoušet smlouvání při popíjení tradičního tureckého čaje  ve více než 3 tisících obchodech  se suvenýry, textilem, kůží, zlatem nebo koberci. Poté se přesuneme do malebné  čtvrti Galata , původně vybudované pro janovské obchodníky, která si stále zachovává svůj typický charakter s mnoha působivými náměstími,  křivolakými ulicemi s neoklasicistními domy , obchody a restauracemi . Uvidíme  Galatskou věž postavenou v románském stylu a procházkou dojdeme na  Taksimské náměstí . Vychutnáme si také výstavní hlavní třídu Istiklal  a podíváme se k oblíbenému  centru intelektuálů „ Cicek Pasaji “. Návrat na hotel společně s průvodcem nebo později individuálně. 
4. den: Budeme objevovat moderní i historické skvosty města. Vyšlápneme na kopec Pierre Loti, poznáme krásnou čtvrť Balat i největší mešitu v Turecku. Na závěr si užijeme výhledy z věže Camlica. Den můžeme zakončit společně v místní restauraci a pořádně nasát atmosféru silvestrovského veselí. Po snídani se objednaným transferem vydáme do čtvrti Eyup  neboli  Eyüpsultan . Čtvrť je pojmenována podle přítele proroka Mohammada, který se jmenoval Abu Ayyub al-Ansari, což Turci vyslovují zjednodušeně jako Eyüp. Ayyub padl při prvním arabském obléhání Konstantinopole v letech 674–678. Nejprve se vydáme na  kopec Pierre Loti , perfektní útočiště pro ty, kteří zatouží po klidnější atmosféře, daleko od shonu města. Kopec Pierre Loti byl pojmenován po francouzském spisovateli Julienu Viaudovi (alias Pierre Loti)  píšícím o svých cestách a zážitcích v Istanbulu. Na kopci se nachází stejnojmenná kavárna s dechberoucími  výhledy na záliv Zlatý roh  a celý Istanbul. Čtvrť Eyup láká turisty nejen na lanovou dráhu, ale i na mnohé historické památky, jako je mešita  Eyüp Sultan  či jedno z nejstarších pohřebišť v Istanbulu –  Eyüpský hřbitov , kde je pohřben například předposlední sultán Mehmed V. a jeho rodina, vojenští vůdci,vědci, umělci anebo básníci. Dále se podíváme do  čtvrti Balat , jedné z nejstarších čtvrtí v Istanbulu, která se nachází v evropské části města. Jsou pro ni typické krásně barevné domečky. Některé z nich mohou být až 200 let staré. Balat je ale proslulá především tím, že je  starou židovskou čtvrtí . Koncem 15. století totiž  sultán Beyazid II.  nabídl domov židovským uprchlíkům ze Španělska prchajících před inkvizicí. Během několika století se ve čtvrti Balat usídlili nejen zástupci Židů, ale i jiných národností. Koncem 20. století se Balat stal  nejkosmopolitnější čtvrtí města , kde vedle sebe v míru a pokoji žili jak židé, Arméni, řečtí křesťané, tak i muslimové. Dnes je čtvrtí spíše muslimskou, ale zachovala si svůj kosmopolitní ráz. Naše kroky budou dále vést do asijské části Istanbulu, k  největší mešitě v Turecku – Camlica . Základy mešity se šesti minarety byly postaveny v srpnu 2013 a první návštěvníky přivítala v březnu 2019. Nová mešita se ihned stala  symbolem města . Celá stavba je velmi propracovaná s úchvatnými detaily snoubící jak moderní prvky, tak i prvky osmanské a seldžucké architektury. Majestátní  kupole mešity  je až  72 metrů vysoká a má představovat 72 národností žijících v Istanbulu . Kapacita mešity je také až obdivuhodná, jelikož mešita pojme až 63 tisíc věřících.  Jakmile budeme nasyceni atmosférou krásné moderní mešity, čeká nás jiná nová majestátní budova města, a to  televizní a radiová věž Camlica .  Věž Camlica, která měří 369 metrů , byla otevřena v roce 2020, a nabízí  dechberoucí výhledy na město v 360° . Součástí věže je  kavárna , restaurace , obchůdky , ale také  malé 4D kino  lákající na krátkometrážní film, ve kterém se můžete doslova proletět městem. Se zájemci můžeme strávit poslední hodiny starého roku a oslavit příchod toho nového v restauraci, kde si pochutnáme na tureckých pokrmech a nápojích. Návrat na hotel společně anebo individuálně.
5. den: Tento den bude věnován především individuálnímu programu a případnému nákupu suvenýrů. Podle letového řádu se přesuneme na letiště a odletíme zpět do Prahy.